Björkö

Luonnonsatama

Luonnonsatama

Björkön saaren eteläpuolella sijaitsee luonnonsatama Byviken, joka on eteläisen saaristomeren suosituin luonnonsatama.Björkön Byvikeniin saavutaan lounaasta. Tilava ja syvävetinen satamalahti on jylhien kallioiden suojassa tuulilta. Hyviä kiinnittymispaikkoja on pitkän matkaa lahden molemmin puolin. Luonnonsatamasta löytyy Pidä Saaristo Siistina ry:n ylläpitämät huussit, roskikset ja 2020 kesällä uusittu, kelluva septityhjennyspiste. Lisäksi satamasta löytyy Metsähallituksen ylläpitämä infopiste, nuotiopaikka polttopuineen ja luontopolku. Luonnonsataman ympäristössä on myös karttaan merkitty telttailualue.

Sataman kupeessa sijaitsee syvä, kirkasvetinen sisäjärvi, Insjön, joka on pinta-alaltaan 10,5ha. Järvi on syntynyt noin 250 vuotta sitten maan kohotessa. Björkön saari tunnetaankin erityisesti juuri tästä harvinaisuudestaan. Sisäjärvi tarjoaa täydelliset puitteet uimiselle, sillä se on puhdas levistä. Lisäksi järven rantakallioilla on mahtavia hyppypaikkoja ja veden kirkkauden ansiosta myös pinnan alaisen elämän seurailu esimerkiksi snorklaten on upea kokemus. Jotta tämä yksi saaristomeren upeimmista uimakohteista säilyisi puhtaana ja mahdollisimman hyvässä kunnossa, toivoisimme että jokainen kävijä kiinnittäisi erityistä huomiota järven suojeluun. Vesistöön ei tule päästää pesuaineita, aurinkovoiteita tai muita kemikaaleja.

Järven ympäri kiertää merkitty luontopolku, joka johdattaa tutustumaan saaren upeaan ja vaihtelevaan luontoon, sekä henkeäsalpaaviin maisemiin meren ja järven yli. Parhaimmillaan nämä maisemat ovat auringon nousun ja laskun aikaan. Björkön saaren luonto on poikkeuksellisen monimuotoista ja kaunista.